A la zona esquerra de cala Montgó, hi ha una petita zona d’escalada esportiva amb vies de poca alçada però que és molt coneguda gracies al seu bon accés, bona roca i a les extravagants formes que pren la roca marca de la casa; predominen les vies de sisé grau. Mirant al mar, es troba a l’esquerra de Cala Montgó, amb accés pel camí de ronda direcció al port de l’Escala; quan s'arriba a una petita torrentera cal devallar direcció al mar fins que s'arriba gairebe al mar on caldrà fer un petit ràpel o desgrimpada per accedir al sector.
Més enllà direcció a l'Escala, aproximadament a sota de la torre de Cala Montgó, també hi ha com a minim dues vies més de les que no es tenen més referències, equipades segons la informació que tinc per l'Albert Carapls i companys. La via “Trencabraços”, 7b+ en origen però que desprès del trencament de varies preses es podria haver convertit en 8a i a la dreta d’aquest hi ha també un 6b+ molt recomanable.
A la dreta de Cala Montgó (mirant al mar) també hi ha alguna via equipada a l’any 1985 per en Pere LLoveras però la mala qualitat de la pedra en tota aquesta zona fa que ens ho haguem de mirar amb “cuidadu”. Potser les més recomanables d’aquest sector de la dreta són les tres o quatre vies que hi ha al pilar que forma un pont de roca natural a sobre de l'aigua pero tot i així no maten. De nom “Anxoves de l’escala” i “Bacallà escletxat”.
Paret dels desploms de llevant - El xinxe.
Aquesta paret es troba bastant allunyada de la Cala Montgó propiament dit, seguint costa amunt direcció a l'Escala, pero encara compresa dins els penyasegats que configuren aquesta zona de la costa.
Les vies ressenyades han set equipades per l’Ivan Ruiz durant el mes d’Agost de 2013. A la via Pescallunes també ha col•laborat en la seva obertura l’Albert Herrera. En aquesta zona hi han altres vies d'antic i se n'estan equipant de noves pero encara es tracta d'una zona en desenvolupament.
Les vies tenen totes elles una alçada aproximada de 20 metres i resten completament equipades amb scellements químics d’acer inoxidable adequat per a equipaments en entorns amb un alt risc de corrosió. (Inox. AISI 316). Tot i així, en alguna reunió trobarem algun pont de roca equipat amb la clara intencionalitat d’aprofitar al màxim les possibilitats naturals que ens ofereix la roca sense haver de renunciar a la seguretat objectiva que se suposa en aquest tipus d’itineraris.
Aproximació: cal aparcar el vehicle a les immediacions de la cruïlla dels carrers Punta Montgó i Illa Mateua de l’urbanització de Cala Montgó. En aquesta cruïlla hi ha un ampli solar sense edificar que porta a l’evident mirador que domina tota aquesta zona de la costa. El sector es troba just a la dreta (mirant al mar) del mirador. Cal desgrimpar uns ressalts de roca fins a situar-nos en l’amplia repissa que domina la vertical de les vies, on trobarem una reunió muntada sobre dos ferms ponts de roca i que ens permetrà baixar a peu de via mitjançant un ràpel de 20 metres. Accés immediat.
Retorn: tot desfent l’aproximació. La sortida del sector passa imperativament per dalt ja que no hi ha cap accés a peu fins la base de la paret. Per tant, preveure aquesta eventualitat si anem escassos de força o grau tot deixant una corda passada per la reunió de descens. En cas contrari, caldrà sortir nedant.
Material: totes les vies resten completament equipades ja que tenen una concepció marcadament esportiva: amb unes quantes cintes exprés en tindrem suficient. Eventualment caldrà preveure dur alguna baga, cordino o cinta plana per substituir algun dels ponts de roca que configuren alguna de les reunions de les vies.
Vies:
1. Senglars abatuts i gossos esparracats (20 mts, 6b+)
2. Blau d’Arianna (20 mts, 6a)
3. Suquerracristos (20 mts, 6a+)
4. Pescallunes (15 mts, V+)
Vies:
1. Senglars abatuts i gossos esparracats (20 mts, 6b+)
2. Blau d’Arianna (20 mts, 6a)
3. Suquerracristos (20 mts, 6a+)
4. Pescallunes (15 mts, V+)
A les immediacions de Cala Montgó hi ha diverses zones de psicobloc: a la vora del sector esportiu de l’esquerra de la cala ressenyat anteriorment hi ha diversos recorreguts i baixant de la torre en direcció nord també hi ha algun altre recorregut.
A la zona de la punta Ventosa, a la Cala de Boix de Cols, també hi ha una paret apte per aquesta modalitat, explorada per en Jortx, Mohawk i companys. També em van explicar en una ocasió que a la Cala Vuida també li varen fotre; sense més detalls. On es tenen més detalls d’aquesta practica és a la zona de la Illa Mateua, entre l’Escala i Cala Montgó. Durant un estiu en Ferran Guerrero i altres companys es va dedicar a explorar i ressenyar les possibilitats que oferia aquesta zona de la costa. El resultat van ser diverses línies que a priori es veuen del tot interessants. És molt probable que aquesta zona de la costa ja fos explorada amb anterioritat per a la practica de l'escalada, fet que ho demostra la gran facilitat d'accés i que hi trobem algunes vies d'esportiva equipades d'antic en molt mal estat de conservació degut a la corrosió. Tot i així, s'ha de reconeixer la tasca realitzada pel company Ferran per explorar i ressenyar per primer cop les linies d'aquest sector. Ressenyes usurpades vilment del seu blog www.rotpunkandholds.blogspot.com
Accés: el carrer Punta Montgó de l'urbanització de Cala Montgó, que és el carrer que ressegueix el perimetre de la costa a l'alçada de l'Illa Mateua, hi ha un punt que no hi ha edificacions arran de costa ja que el carrer s'acosta molt a l'aigua i no queda lloc per cap vivenda. En aquest punt cal deixar el cotxe (molt transitat per submarinistes) i accedir a la part de darrera de les edificacions per una mena de camí de ronda que ressegueix tot el perfil de la costa. Em d'anar a la zona més al nord de la costa: evident ja que és la part més alta del penyasegat. Desgrimpar unes grades de roca natural i accedirem al sector. No tardarem més d'un minut en arribar-hi.
1 comentari:
Hola, no sabia que por esta zona teníamos vías de escalada deportiva.
Podrías poner los mapas de la ubicación de las escuelas? el otro dia estuve dando un paseo y solo conseguí encontrar las que has puesto el mapa.
Muchas gracias,
Un Saludo
Publica un comentari a l'entrada