antiga casa PERVERSIÓ VERTICAL (since 2008)

dimarts, 16 de març del 2021

SAU - LES GORGUES. Primera ascensió al Nasarró d'en Rius per la via El Petit de Can Durus (35mts, V+/A1+) i al Ninot del Rusari

L'imposat confinament municipal ens ha obligat a anar a investigar d'una vegada per totes (mai hi havia temps) tots aquells racons que teniem controlats al costat de casa i on intuïem que podria sortir alguna cosa decent on enfilar-se. Ens hem dedicat bastant en exclusiva a la vessant est de l'embassament de Sau, a la zona compresa entre Sant Pere de Casserres i les Gorgues de l'Esquirol.

Hem descobert que es tracta d'una zona completament assalvatjada on els escaladors sempre s'ho havien mirat des de l'altra riba pero mai s'hi havia acostat ningú, degut principalment a la dificultat d'accés. La primera i unica incursió feta en tot aquest vessant va ser la obertura a l'any 1961 del Ninot de les Gorgues (hi ha la ressenya uns posts més avall) per part dels pioners d'Osona pero en paraules seves, al cap de res van inaugurar el pantà i tota aquesta riba va quedar aïllada, encapsulada en el temps.

Tan és així que rebuscant dies i dies per marges penjats hem tingut el privilegi de trobar dues agulles verges on mai ningú s'hi havia enfilat. La primera d'aquestes agulles és el Nasarró d'en Rius on vam obrir la via El Petit de Can Durus; una via molt maca en roca excel.lent que ens permet nefilar-nos al capdamunt d'aquesta agulla que miraculosament s'ha mantingut sense ascensions fins als nostres dies. Aquí va la ressenya i el videu de l'oberura:




Dies més tard, i continuant resseguint el mateix vessant de l'embassament, (i amb l'ajuda complementaria del Google Earth) descobrim una segona agulla verge que bategem amb el nom de Ninot del Rusari (RUiz - SAllent - RIus). De més modesta alçada que el Nasarró d'en Rius pero igual o més aeria que aquesta, ens enfilem per la via del collet que l'uneix al vessant de la muntanya i com que l'escalada no és ni tan llarga ni ta bonica com voldriem optem per deixar-la ferrada amb una cadena per facilitar el seu accés. Aquí també va el videu de la primera ascensio i les dades tecniques per arribar-hi: