antiga casa PERVERSIÓ VERTICAL (since 2008)

dijous, 27 de febrer del 2014

COSTA BRAVA - L'Estartit. Curiositats i anacronismes.

ESTARTIT – ILLES MEDES (Carall Bernat)
Via de la cara oest (80 mts, IV+)

Aquesta recomanació potser em costarà acabar a la presó perquè qualsevol activitat desenvolupada a les Illes Medes està completament prohibida, inclosa l’escalada. La protecció practicada a través de la normativa del recentment creat Parc Natural del Montgrí – Illes Medes ha convertit a aquests illots en quelcom abastable únicament en somnis. Malgrat tot, el fet que actualment estigui prohibit escalar-hi no vol dir que aquesta restricció hagi de durar per sempre i a més, això no evita que hi hagi una realitat: que al Carall Bernat hi ha vies d’escalada. Per tant, serveixi com a mínim aquesta recomanació per evitar que aquesta via caigui en l’oblit i així potser en un futur es pugui tornar a veure gent escalant aquesta torre que emergeix de les profunditats del mar.
Vaig sentir en alguna ocasió que el primer a pujar-hi va ser l’Estasen a l’any 1938 per la cara de mar obert (E) i cal dir que no seria molt agosarat afirmar-ho deguda a l’atracció que emet aquesta piràmide observada des de qualsevol punt. Aquesta cara est és potser la més ajaguda i la que tindria més números per convertir-se en la via pionera de la roca.


Però la via més recomanable és a la cara Oest, mirant a l’Estartit, que és la que presenta les verticals més mantingudes i la roca més bona malgrat que caldrà prendre les precaucions necessàries per evitar la caiguda d’algun bloc inestable que pugui haver-hi. Aquí no ha vingut a escalar ni deu i la paret està poc sanejada. Tot i així, amb un joc basic de tascons i friends passem més que de sobres malgrat que l’equipament fix es limita únicament a les reunions que coincideixen amb la linia de ràpel.

Accés: nedant (o llogant una barca o un caiac a l’Estartit). L’inici de la via és potser la dificultat més gran que trobarem. En primer lloc cal trobar on comença ja que no és massa evident. A la cara oest, que mira a l’Estartit, just abans d’entrar al canal que forma el Carall Bernat amb els Tascons, cal localitzar una petita depressió pràcticament imperceptible on hi ha un gros pitó amb una anella i d’on surt un diàfan diedre en diagonal a l’esquerra. Saltar de la barca i penjar-se del pitó és el pas més difícil de la via.

Descens: en dos ràpels per la mateixa via.

ESTARTIT (Cap de la Barra) – Via Cap de Trons. (95 mts. 6c+)
Situada als penya segats que s’aboquen al mar a continuació del poble de l’Estartit, visibles des de el final del passeig marítim (ni més ni menys que el mateix tram final que està tancat per despreniments !!!!!!). Es desconeixen repeticions però si no l’han reequipada els espits deuen fer pena a causa de l’erosió marina. La pinta de la roca tampoc ajuda a veure amb bons ulls aquesta via però l’experincia per aquests verals em diu que la roca que de lluny es veu una podridura, de la vora és una meravella plena de forats. És una incògnita total . Ressenya publicada a l'Extrem núm. 65 de gener de 1994.

I temps més tard de voltar per aquests verals en Mohawk m'envia la ressenya d'aquesta via de la qual no en tenia cap coneixement. El Cap d'Oltrera el trobem a continuació del Cap de la Barra en direcció a Cala Montgó. Les parets no són massa altes pero pel que es veu per algú van tenir suficient interés per obrir-hi una via.

6 comentaris:

Mohawk ha dit...

Interessant el Cap de Trons! Ara no recordo si coincideix justament amb la zona del penya-segat on ara hi colocada una corda-cadena, però vols dir que es veu des del port?

Per cert, li pots preguntar per la via al mateix aperturista -> http://nuriarocabert.blogspot.com.es/


A tibar-li!

nenivan ha dit...

Quin crac que estàs fet, coneixes a tot deu. A partir d'ara deixaré la wikipedia i t'ho demanaré directament a tu.
La Cap de trons està bastant més enllà del passeig, ja a sobre de l'aigua pero el tram inmediatament anterior a la paret on hi ha la via és on hi va haver tans desprendiments. La roca de la via es veu bastant sana....
Ens veiem macu

Anònim ha dit...

hola,jo juraria haber vist espits pasada una cova que hi ha passat la cala ferriol...pero fa molts anys d'aixo,i la ubicava aqui.la cap de trons.
i una question?? sabrias si es va escalar aqui al carall bernat ,quan van fer la peli de l'araceli imax de fa ja uns anys,recordo presses artificials!!
i creia que era al estartit!!
apa una abraçada.sergi.Alella.

Anònim ha dit...

Ostia l'altre dia vaig veure un buril sense xapa a una paret del Cap de Creus. No saps pas si hi ha alguna via per allà?

H&J

SEVIDE ha dit...

Ivan,
crec que falta un post de les vies llargues de Roca Maura, no?

nenivan ha dit...

Hola Sergi, doncs no tinc idea de on es va filmar aquesta escena que dius. La recordo perfectament, era a la peli imax que va fer quan va pujar a l'everest. En aquell moment també em va agradar molt aquella imatge pero no vaig saber identificar on era. Crec que si la tornés a veure ara podria identificar el lloc pero en aquell moment no ho tenia tan controlat.
HJ, doncs no ho tinc controlat. Per proximitat geografica he voltat molt per la zona de escala - estartit - begur pero tan al nord no m'he mogut gaire. Pel cap de creus només conec les dues vies que ha obert en Pep Vila a la Paret del far de nans, a la badia de cadaqués.
Sevide nanu, tens tota la raó, faltaria un post amb aquestes vies, que fins fa questió d'un any es podien comptar amb els dits d'una mà. Durant els ultims mesos s'han obert (o reobert) moltes vies i tinc força informació pero hi ha algun aperturista que treballa en aquesta zona i que es força reaci a que es publiqui segon que. Fins que no s'aclareixi aquest rollo no publicaré res pero qui m'ho demani li enviaré les ressenyes encantat. Passa'm el teu correu i t'ho envio (crec que ja el tinc pero es perque no sé on l'haig de buscar)
Saludus a tots