antiga casa PERVERSIÓ VERTICAL (since 2008)

dimarts, 20 d’octubre del 2009

La Prima de la paret del Roget al Pedraforca, més fisures...

De Pedraforca- Via Prima

A mitja setmana en Xevi em diu que ha quedat per escalar amb en Jortx, que malgrat ser parent llunyà seu, la relació que manteníem era estrictament a través del blog. I és potser gracies a aquesta parentela que finalment es varen decidir a quedar per sortir a escalar junts; jo m’hi vaig apuntar sense cap remordiment i decidim anar a provar la Prima al Roget del Pedraforca que tots tres tenim ganes de fer. En el nostre cas, ja havíem provat d’escalar-la uns anys enrere però la pluja va avortar els nostres plans tot just quan començava el millor, a tres llargs pel final i per tant era una espina que, tot i no fer mal, encara teníem clavada i anava molestant.
Em va agrada la definició que el noi d’Avinyò va fer de nosaltres: “clàssics amb mentalitat deportiva” i que vaig trobar ben encertada perquè a la debilitat que tenim per aquestes vies de paret i tota la logística que això comporta (horaris, aproximació...) no podem perdonar l’inici i el final de la jornada al bar amb un bon tiberi i vacil•lades i motivades varies. Jortx, si vas sortint amb nosaltres t’hi acostumaràs ràpid i acabaràs coneixent la rica cultura gastronòmica del país, en aquest sentit tindràs uns bons mestres...
Total, que després d’esmorzar a Saldes ens anem a escalar amb els horaris de guais que fem sempre. La via és molt recomanable i és per això que la ressenya en Soldevila al seu llibre (Parrella ja en tinc una altra...) sobretot pels dos últims llargs, de pel•lícula, totalment increïbles... Els llargs de baix, va buscant sempre el millor terreny i la evidencia per plaques i diedres del rollo clàssic semiequipat amb pitons als diedres i xapes a les plaques. A mesura que anem pujant la paret es va tornant més ciri cada cop i arribant als dos ultims llargs comença la sobredosi hedonista. El penúltim llarg és un diedre perfecte de 40 metres amb una fissura al mig també del rollo ianqui i que podem desglossar en varies parts: surts de la reunió i els primers 10 metres son de V/V+ i es va posant tiesu fins que trobem un pas de 6a. Aquí trobem l’únic equipament del llarg, dos pitons (un d’ells un cop fet el tram difícil) i un cordino que surt del fons de la fissura enganxat no se on. Fet aquest tram trobem la zona intermitja que continua el díedre perfecte però aquí ja més fàcil (V) i que ens porta al crux del llarg, on la fissura, que continua perfecta, desploma i hem de fer un parell de passos explosius per fer el pas (potser 6b). A partir d’aquí ens queden uns metres ja més fàcils fins a la R. I l’últim llarg continua el rollo. Aquest ja és més difícil i sostingut que el penúltim però a la vegada molt més equipat havent de complementar tant sols alguns passos entremig dels bastants parabolts que hi ha. De dificultat, passos de 6a/6a+ sostinguts, potser 6b+ de continuïtat. De material varem portar sobretot dos jocs de Camalots fins al 3 (blau), uns quants aliens i alguns encastadors, tot aixó especialment pel penúltim llarg. Mola reservar un Camalot vermell i un de groc pel pas més difícil d’aquest llarg, la fissura desplomada a dalt de tot. A més, és molt recomanable envenar-se les mans per aquests dos llargs perquè els encastaments de mà son de manual i així les fotos surten més molones. Això d’envenar-se s’hauria de considerar dopping perquè en fissura puges un grau de cop... El descens en rapel per la mateixa via, vigilant sobretot la llargada dels llargs perquè la verticalitat de la paret enganya.
Parrella, després de conèixer personalment a en Jortx, et recomanaria que fessis un esforç i enterris “el hacha de guerra”, és un bon sagal i ho va fer sense mala intenció, el nano. A més, viuràs més anys amb tranquil•litat.... Ja quedarem un dia tots junts per escalar en aquests marges que equipes.
De Pedraforca- Via Prima

De Pedraforca- Via Prima

Al penultim llarg

De Pedraforca- Via Prima

5 comentaris:

Mohawk ha dit...

Osti! Així el Sr. Parrella és el Sr. Etika Jortx?, que fort... el món és un mocador...
Doncs això, signem tots la pipa de la pau, ja, ja, ja...

Bona via fieres!!

A tibar-li!

nenivan ha dit...

merci nano, ens va posar les piles. Anavem del rollo sobrat pensant que despres de fer aquesta via que fa uns 200 metres encara tindriem ganes per fer-ne una altra i la veritat es que varem marxar més que satisfets.
La veritat es que ara que conec personalment als dos veig que el millor es passar pagina, tots dos son bona gent...
fins aviat.
per cert, que has fet ultimament? portaveu un ritme canaldero que tela...

parrella ha dit...

l exemple es senzill: a tu mohawk et vinc escalar pels blocs que remenes tu i vaig fent piades al blog, fins aqui be, despres si et faig ressenyes exhaustives, s omple de gent a petar etc.. sempre veien que l escola rostoll es belluga vies noves, que esta en desenolupament etc.. doncs ja no fa tanta gracia.Nosaltres si equipem marges no es per escalar nosaltres i coneguts ho fem pel public pero si ens agrada acabar la feina i publicar ho.(crec que es natural).
fixet que en el seu blog no vaig mai escriure res perque es veia prou que era un "pardillo" tot i que faci mes grau que jo. pero si vaig donar veus que no era correcte la situacio.Tan per la banda de vic com manresa entre ell i jo no ens separen ni 2 escaladors i vaig esperar molt temps alguna resposta nomes de cortesia de l" errror".hi aqui hauria quedat tot.ell hauria continuat el blog que estava molt be i potser de ben segur un colega mes per trepar. no va ser aixis i un dia surt l etika jortx no es cap insult ni falta de respecte a una persona es dir simplement educacio per motivar el fet de dir-me ei tiu he ficat la pota blblbla dues cerveses i cap acasa contents i alegres. No va se aixis va eliminar el blog no era pas la meva intencio...................
i bla bla blaa
i el final un dia vas cremat de trastasdes ala feina veus un comemntari i dius ala!! hem desestressso !! i sintetitzat + - aixo es tot amics !!

parrella ha dit...

ah! perdoneu una altre coseta per la mateixa regla de tres perque no ressenyava calders etc.. de la mateixa manera ??
crec que es totalment licit pensar el que he exposat. que no es mala persona aixo no m ho a de dir ningu perque tots els prolblemes fossin aquests. pero si un et ratlla el cotxe suposo que tothom espera que sigui laltre que digui alguna cosa....o almenys hauria de ser aixi.

apali

Jortx ha dit...

Això de "clàssics amb mentalitat friki" va venir perquè em vau fer matinar de valent, però entre l'esmorzar i tota la pesca no entràvem a la via fins gairebé el migdia! Sense presses, si us plau =)

I sobre el tema revolt, no crec que aquest sigui el lloc apropiat per parlar-ne com cal... Només dir que fins que no vaig veure el teu comentari al blog del Mohawk (fa un meset) no vaig saber que t'havia molestat tant que jo publiqués les ressenyes. Em xoca que creguis que vaig eliminar el blog per aquest tema que jo ignorava...

I aquest cap de setmana va ser el primer cop que treia el tema amb algú que resulta que et coneixia; i el que vaig fer va ser demanar el teu telèfon per poder-ne parlar, però no he trobat el moment per trucar-te.

Encara penso fer-ho, si no hi tens cap inconvenient......