antiga casa PERVERSIÓ VERTICAL (since 2008)

dimecres, 4 de juliol del 2012

Anglada Cerda. Excursió exploratòria a la Punta Miladones (Cala Montgó-l'Escala)


Amb aquest nom tan suggerent enviava a principis de setmana un mail massiu a tots els amics, coneguts i saludats per tal de trobar alguna víctima que m’acompanyés a investigar aquesta penya segat totalment desconegut dins els cercles escalatoris. En Miquel Perez i en Miquel Vilaplana, els dos alma maters del documental Pirates, van sucumbir als cants de sirena virtuals amb que vaig els estar bombardejant tota la setmana. Bé, de fet, mirant-ho ara amb perspectiva, crec que no vaig haver d’insistir gaire ja que de seguida es van presentar voluntaris fet que em demostra que l’activitat per si sola ja els motivava suficientment sense haver d’adornar-la amb els superflus elements del màrqueting més agressiu. La cabra siempre tira al monte i davant un caramelet com aquest poc vaig haver d’insistir per tal de convèncer-los de les grans dosis d’aventura i exploració que ens esperaven.

Vaig tenir coneixement de l’existència d’aquesta via a través de la seva publicació al Vertex on hi sortia també publicada la ressenya de la Intrèpida sirena, una mica de rebot i per casualitat també hi sortia la ressenya, per col.lindancia amb aquesta. A banda d’això, ningú la coneixia, enlloc hi havia informació i per tant vaig haver de recórrer a l’origen de l’informació per intentar treure l’entrellat de tot aquest assumpte. Em vaig posar en contacte amb el mateix Anglada per tal que m’informés de tot el que em pogués ser d’interès per anar a repetir-la però al contrari del que m’esperava, la informació que em va donar va ser força escassa; no sé si de forma voluntària per mantenir viva la il.lusió o bé perquè en realitat no tenia de més informació que donar-me. En tot cas, ara li agraeixo ja que això va augmentar més les ganes d’anar-hi. Únicament dues fotos amb el traçat aproximat marcat van ser la resposta que vaig rebre, sense dificultats, sense material a utilitzar, sense llargades de llargs ni res. La desinformació era total i això era directament proporcional a les ganes d’anar a descobrir aquesta paret.


Em va requerir de dues sortides prèvies a fi d’explorar el terreny per saber a on ens posàvem. La primera d’aquestes sortides, aprofitant les 2-3 hores de gràcia que em dona la migdiada de l’Arianna, m’escapo des del càmping a controlar el descens. Després de voltar amunt i avall durant força temps, per un terreny de cabres sense cap camí i una coberta vegetal de garrics a mitja altura que em van deixar les cames ben pulidetes, trobo el final de la via i per extensió el camí de retorn a Cala Montgó. Dies després, aprofitant una excursió en kaiac fins la roca Foradada, em serveix per controlar l’aproximació, el recorregut de la via i el contacte amb l’Alex de Cala Montgó, que ens acostarà a la via el dia que hi vulguem anar. Ara ja tenim tota la info per posar-nos a la feina amb garanties.

Dissabte 30 de Juny, dia D. El cel es desperta encalitjat i fa preveure un dia gris, fosc i trist, allò que a la moral li va tant malament per convercer a un mateix que t’ensortiràs del que estàs apunt d’empendre. Al final, ens va ajudar més que perjudicar, evitant una cocció a foc lent al graten del sol de finals de juny. A les 8.00 a.m. quedem amb l’Alex i la seva zodíac i casualitat, ens trobem amb la Marga i companyia, vells amics de les nostres incursions verticals amb els quals anem tenim un contacte esporàdic però constant i que també volen anar a escalar per la zona, en aquest cas a la ja clàssica Intrèpida Sirena. En pocs minuts cadascú pren el seu camí i de sobte ens trobem abandonats en un tros de roca perdut enmig del mar, sense ningú al voltant (quelcom irònic a la Costa Brava) i amb una incògnita per resoldre al davant. La línia a seguir però, evident com no podria ser d’una altra manera, segueix el camí més natural que marca la roca, primer pel diedre més marcat de la paret per anar-se corbant progressivament cap a la dreta fins al gran forat característic i trobar, just al final d’aquest i evitant els sostres, el pas de sortida cap al cim. En aquest pas de sortida cap al cim , dins l’ambient d’eufòria saturada que es començava a crear per la bella activitat que estàvem a punt de concloure, no vam poder deixar passar l’ocasió de deixar la nostra petjada. Així, a l’últim llarg, enlloc de sortir per l’esquerra tal com marca la ressenya pel terreny més ajagut vam optar per sortir per l’altra banda, per l’evident esperó que retalla aquesta penúltima reunió per la seva dreta. Un llarg d’escalada sostinguda, vertical i atlètica sobre roca a controlar en algun punt però que li dona continuïtat a l’estil d’escalada que haurem trobat als llargs precedents i una visió del conjunt més homogènia. Variant de sortida VPR.

La repetició d’aquesta via és converteix en una activitat molt recomanable per tots aquells que gaudeixin de l’escalada de descoberta, on la creativitat i l’instint pren una rellevància primordial i, al contrari del que sol passar en aquest tipus de vies, la roca és de bona a excel•lent en pràcticament tot el recorregut (excepte algun tram puntual), donant a l’individu una progressió atlètica típica de la zona a protegir en la seva totalitat. Poques vegades trobarem una via oberta de fa tan de temps amb cap material abandonat ni cap rastre de pas. Ni un pitó, ni un pont de roca, ni tan sols els rastre d’haver netejat de pedres una repisa. Una repetició a aquesta via suposa el mateix esforç que una obertura; o gairebé, ja que l’incertesa de si la línia que segueixes té continuïtat o no fins al cim la tens resolta.

Aquesta via seria una clàssica en tota regla si estigués situada en un lloc visible al gran públic, un must d’obligat compliment per tots aquells escaladors autoanomenats clàssics, seria publicada repetidament a les avui populars guies de “Les millors escalades clàssiques...” i òbviament el material que trobaríem de caràcter fix seria abundant i generós en contra del que trobem quaranta anys després de la seva obertura.





















Els moradors d’aquestes contrades, gent de mar en general, tenen mil histories i llegendes de tresors amagats a les coves marines que abunden per tot aquest litoral. Histories que impliquen grans riqueses per aquell qui les trobi i que casualment ningú ha trobat. El que potser no saben és que aquestes llegendes són certes malgrat que encara ningú ha trobat or, pedres precioses i collarets de perles. Perquè busquen al lloc equivocat. Només han d’aixecar la vista i a sobre l’aigua, en aquell espadat que potser creien habitat per mals encontres, trobaran el més gran dels tresors. Un tresor avar en riqueses materials però ric en riquesa sensorial. Un tresor amagat que es diu Anglada Cerdà i ha esperat quaranta anys a ser desenterrat.








13 comentaris:

laura pi ha dit...

Despres de tants mesos de no saber de tu, has fet una entrada de traca i mocador malparit! Enhorabona per mirar les parets amb ulls encuriosits, de motivacio i ganes inacabables d'aventura en estat pur, per desempolvar velles ressenyes inexistents on t'ha calgut perseguir al "pare" de la criatura, segurament el mes gran de tots dels que s'han dedicat a aquest absurd ofici de pujar parets.
L'estiu passat em vaig plantar amb el kaiac al peu d'aquesta paret, pero sense ressenya vaig ser incapaç de treure l'entrellat i encara menys poder enganyar a ningu per anar amb destinacio a enlloc.
Benvingut de nou i a mantenir el nivell!

en Girbén ha dit...

Sembla que ha arribat l'hora del Mongrí; i em sembla magnífic que ho faci amb un relat com el teu, a l'alçada de la vàlua salvatge dels seus penya-segats.
Apart d'honorar als visionaris Anglada-Cerdà, imagino que més d'un ja es deu haver descarregat la panoràmica de la paret per a traçar-hi vies de somni... Oh, aquest diedre central!!

Després de la Intrèpida Sirena (de la Punta Ventosa, que no del Milà), i per a completar la trilogia de puntes del Mongrí nord, queda pendent el Salt del Pastor, tant o més alta que la Miladones. També que he sentit veus de frikis que han intentat el brutal sostre de Cala Viuda... Vaig a comprar una zòdiac per instal·lar-me a la Montgó. Estic segur que serà un negoci amb molt de futur.

nenivan ha dit...

Josep i Laura, he estat fent cosetes pero el que m'ha mancat ha estat el temps per publicar-les. Amb aquesta via si que he cregut que valia la pena fer-ne una publicació de tota la informació que tenia perque crec que val la pena que la gent ho conegui i la pugui anar a repetir amb certes garanties per triunfar a la primera. Suposo que degut a la lesió estaras/eu uns dies de baixa pero quan hi vulgueu anar no dubteu en dir-m'ho, si estic per la zona us acompanyaré encantat.
Girben, has obert la caixa dels trons, aquestes linies que dius també me les vaig estar mirant. Ara hauré de correr jejejeje.
Bona precisió sobre la situació de la Intrepida Sirena, també ho vaig estar pensant. Sobre el mapa queda molt clar.
Salt del Pastor, Cala Viuda??????? noms que sento ara per primera vegada. Argggggg, ja se m'ha tornat a girar feina. Tens info d'aquests llocs?????PLease, comparteix-los amb mi....
Gracies a tots i fins aviat

TRanki ha dit...

bonissim post...

Miquel Vilaplana Abadal ha dit...

T'en dec dues.

nenivan ha dit...

merci pels comentaris xavals, si us ha agradat és el que compta.
Fins aviat

Anònim ha dit...

You have to holler, you need to curse, you'll need right your wrong even when it's not going to aid. internet connection sharing vpn

Anònim ha dit...

It is often found in bath oils, sun care oils, foot scrubs, shampoo, massage oils, soaps, creams, ointments, lotions and more! order vpn with credit card

Anònim ha dit...

This means that the individual components cannot be upgraded at the time of purchase. The grapeseed extracts are also known to improve the brain health, skin health and good eye sight., server bridge. This report card states the key of safety of hospital. wifi access melbourne

Anònim ha dit...

That said, you can still safely add words into your business name if the words are not misleading to your business. You can hang swings and trapezes from them as well. giscience and remote. Today's mobile/handheld devices are well thoughtout to be hitech entertainment gazettes that offers a broad spectrum gaming & various other entertainment choices. Sometimes, it is not the quality materials that rakes in money but the well advertised ones., network building blocks. They can even prepare all the accessible arrangements regarding the legal document of a short sale and can save much amount of your money, energy and time. vpn usergate:

Anònim ha dit...

Put simply writing and submitting articles to multiple directory's is extremely time consuming. Of course, you will want to make sure this is the new parents’ intent so as not to offend them., vpn setup for linksys router. These gemstones come in variety of colors. vpn encryption types

marry james ha dit...

Hola , mi nombre es James marry , quiero compartir mi testimonio con el público en general acerca de lo que este hombre llamado BREEZE dr ( drbreezeultimatespellcaster@gmail.com ) acaba de hacer para mí, este hombre acaba de traer de vuelta a mi familia me ha hecho perder con su gran hechizo , yo estaba casada con este hombre llamado James estuvimos juntos durante mucho tiempo y me encantó nuestro coche pero cuando he podido dar a un niño 2 años me fui y le dije que no puedo ir y ahora que estaba buscando la manera de volver hasta que un amigo mío me dijo acerca de este hombre y le dio a su correo electrónico de contacto ( drbreezeultimatespellcaster@gmail.com ), entonces usted no va a creer esto cuando entré en contacto con este hombre en mis problemas de este hechizo de amor preparado y traer a mi marido volvió a perder y después de un mes perdido mi mes e ir a por una prueba y se indica resultado am am feliz embarazada hoy ella es la madre de una niña , gracias una vez más la gran BREEZEfor lo que has hecho por mí, si estás por ahí que pasa por cualquier problema que puedas ponerse en contacto con él hoy a su bandeja de entrada ( drbreezeultimatespellcaster@gmail.com ) y también le ayudará también .

Unknown ha dit...

Boníssima via, gràcies per la resenya! compartim el vostre sentiment d'aventura total!
Avui amb en Pep Climent i l'Anna, l'hem feta en lliure sense necessitat de cap clau i en 3 llargs (sortint des de una repisa ampla a meitat del 1r). Recomanem un joc discret de aliens i friends (o totem ideal) fins a maxim el 1 (que no l'hem posat) i un parell de tascons dels grans més 3 o 4 bagues llarges per ponts de roca. Grau màxim en lliure V+ o 6a.
salut i muntanya!!